Csak negatív állatorvosi leletek birtokában lehet sertést kiszállítani Heves megye északi részéről, miután az afrikai sertéspestis (ASP) vírusát mutatta ki vaddisznóban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma a hétvégén. A fertőzött hullát a térségből szállították be vizsgálatra. Fertőzött házisertést mindeddig nem találtak, de indokolt a rendkívüli elővigyázatosság.

 

„Mindez azt jelenti, hogy Heves megye északi része, amely az M3-as autópályától északra esik, fertőzött területnek minősül. Ezen belül egy különösen ellenőrzött területet is kijelöltünk” - mondta el lapunknak Bognár Lajos.

A Földművelésügyi Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára hozzátette: erről a területről a sertést tartó gazdaságok csak akkor szállíthatnak ki állatot, ha azok előzetesen egészségesnek bizonyultak egy állatorvosi vizsgálaton. Ez még mindig csak elővigyázatossági intézkedés, mivel eddig a sertéspestist házisertésben nem mutatták ki, csak vaddisznóban, ezért a gazdaságok által tartott állatok kényszerleöléséről egyelőre nincs szó. Bognár Lajos hangsúlyozta: a sertéspestis emberre teljesen veszélytelen, minden sertéshús-termék bátran fogyasztható ezentúl is.

 

Nagyobb problémát jelent ugyanakkor az, hogy a sertéspestis megjelenésének hatására egyes harmadik országok korlátozásokat vezethetnek be a magyar sertésexporttal szemben.

Bognár Lajos felhívta a termelők figyelmét arra is, hogy maradéktalanul be kell tartani a megfelelő járványvédelmi előírásokat, és bármilyen gyanú esetén azonnal értesíteni kell a termelőket.

„HA VALAKI EZEKNEK AZ ELŐÍRÁSOKNAK MEGFELEL, ÉS A KÉSŐBBIEKBEN MÉGIS LE KELL ÖLNI AZ ÁLLATAIT, AZ 100 SZÁZALÉKOS ÁLLAMI KÁRTÉRÍTÉSBEN RÉSZESÜL” - TETTE HOZZÁ. 

Vagyis a termelőknek érdekük, hogy jelentsék a gyanús eseteket, és együttműködjenek a hatóságokkal. A helyettes államtitkár a legfontosabb szabályok közül kiemelte: megfelelően el kell szeparálni az állatokat a külvilágtól, szennyezőanyag nem vihető be kívülről, és szigorúan tilos az élelmiszerhulladék etetése.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu